Mógłby być pomocny, ale czy ktoś tego używał? No i wydaje mi się, że tak jak dookoła drzwi problemów być nie powinno to od strony zawiasów może być mało miejsca na podważenie tapicerki.
Przeciekająca woda do kabiny
Zwiń
X
-
standardowe narzędzie przy ściaganiu tapicerki, jak się ściąga tapicerkę kilka sztuk nowych spinek warto mieć, a w Octavii łatwo się ściąga tapicerkę nawet bez tego narzędzia.
magdalena30, ten silikon po czasie ci puści zwłaszcza jak przyjdą ciepłe dni, trzeba zdemontować i porządnie to zrobić inaczej znowu woda poleciMastershine - Auto Detailing Studio
Komentarz
-
-
bo ja takie kupiłem i raz spróbowałem...
teraz leży nie używane, bo porysowałem blachę drzwi->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
ten komplet ściągaczy od kowala jest dużo lepszy->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002magdalena30, można dać nitonakrętki, ale wtedy obowiązkowo na uszczelkę porządna warstwa uszczelniacza ( np K+D Wurth-a ), bo blacha będzie odsunięta od drzwi o grubość kołnierza nitonakętki ( ok. 1mm ).
próbowałem przykleić nakrętkę od wewnątrz - słaby temat
próbowałem przygrzać nakrętkę - też się nie udało
poza tym jeśli się obróci nitonakrętka lub nakrętka cokolwiek tam damy
to będzie słaby temat przy odkręcaniu - więc nituję to jak w oryginale->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Dzięki za podpowiedzi.
Kiedyś już pytałem w innym temacie ale bez odpowiedzi-jakie są potrzebne spinki do tapicerki bo przy ściąganiu jej zapewne któraś się wyłamie. Możecie jakąś fotę wstawić albo jakiś link gdzie można je dostać?
Pozdrawiam. 8)Powoli ale do celu-"gdy się człowiek spieszy to się diabeł cieszy"
Komentarz
-
-
Spinki samochodowe
Zamieszczone przez pawel_breslauDzięki za podpowiedzi.
Kiedyś już pytałem w innym temacie ale bez odpowiedzi-jakie są potrzebne spinki do tapicerki bo przy ściąganiu jej zapewne któraś się wyłamie. Możecie jakąś fotę wstawić albo jakiś link gdzie można je dostać?
Pozdrawiam. 8)
Komentarz
-
-
Dzięki stryjek za linka. Znalazłem co mnie interesuje ale są dwie spinki.
kowal podał nr katalogowy który do jednej ze spinek pasuje.
w poście magdaleny z kolei podany jest link do spinki tej drugiej którą podał kowal.
Która będzie zatem pasować? Czy może są one zamienne?
Ile wchodzi na jedne drzwi tych spinek?
Skoda Octavia II 2008r., 1.9 TDI
Podziękował i pozdrowił :wink:Powoli ale do celu-"gdy się człowiek spieszy to się diabeł cieszy"
Komentarz
-
-
pawel_breslau, idzie 6 szt. Ta moja spinka jest lepsza mocniej trzyma i w razie wyciągania da się ją bez problemu wyciągnąć. Te z linka magdalena30, to starszy model; inny plastik, który lubi pękać a przy ściąganiu często potrafi rozpaść się na pół i sam zatrzask wpada do wnętrza drzwi.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
W takim razie i ja zakupię te lepsze . Co by nie ryzykować.
Wracając do tematu wody i mojej naprawy "na chwilę "... Chwila minęła i po ostatniej wodzie jaką przyroda mnie uraczyła w postaci deszczu mokro na uszczelkach w środku jest nadal.Jeszcze tego nie rozebrałem więc ciężko mi powiedzieć czy zbyt mała ilość silikonu czy w innych miejscach leci ale leci i to mnie delikatnie mówiąc wkurza. tak czy inaczej chwilówki są do D...
Trzeba kupić nitownicę i zrobić jak należy.
Komentarz
-
-
Witam
Jestem tu nowy, to mój pierwszy post.
Czytając ten wątek zastanawiam się dlaczego chcecie roznitowywać połączenie blechy z drzwiami. W ELSA - podręcznik techniki serwisowej jest ten problem opisany i serwis nie zdejmuje tej blachy tylko uszczelnia na łączeniu. Pdf z opisem na moim chomiku. Znajdziecie tam też inne pdfy które mogą pomóc w namierzeniu przecieków w swoich autach (też z ELSA).
Komentarz
-
-
Hmm, dobre te wskazówki tylko nijak nie mają się do rzeczywistości. Skoro coś jest już sprawdzone (chodzi mi o roznitowanie, uszczelnienie, ponowne znitowanie blachy z drzwiami) to myślę, ze można to stosować.
Niejednokrotnie na forum można przytoczyć przypadki, że serwis sobie a praktyka sobie. Myślę, że można się posiłkować wcześniejszymi opisami kolegów z forum odnośnie tej przypadłości.
P.S.
Co z tymi nitami, jakie tam idą???
Pozdrawiam.
[ Dodano: Pon 23 Cze, 14 20:25 ]
Dobra, teraz które nity trzeba rozwiercić aby dostać się do środka? Są tam dwa rodzaje - z większymi i mniejszymi główkami.
Jutro chcę je rozwiercać ale nie wiem które. POMOCY!!!
Pozdrawiam.Powoli ale do celu-"gdy się człowiek spieszy to się diabeł cieszy"
Komentarz
-
-
Witam szanownych kolegów!
Mam ten sam problem, tyle tylko, że u mnie woda leci z drzwi po ich otwarciu. Woda leci z otworu, który ma ją odprowadzać. Zastanowiło mnie to dlaczego tak duży otwór spustowy nie nadąża odprowadzać wody, która spływa do drzwi podczas deszczu.
Zauważyłem również, że ten otwór spustowy jest jakby pod tą uszczelką w drzwiach. Zrobiłem więc próbę.
W słoneczną pogodę lałem wodę na drzwi przez 5 min, wytarłem drzwi do sucha, otworzyłem i z otworu spustowego z pół szklanki wody wyleciało.
Następnie zdemontowałem spód uszczelki tak, aby nie zasłaniał otworu i ponownie woda przez 5 min, znowu wytarłem do sucha, otwieram i co? suchutko.
Wydaje mi się, że woda zbierająca się w drzwiach podczas deszczu nie jest odprowadzana tym otworem ponieważ uszczelka w drzwiach (sam dół uszczelki, jakieś 10 cm) przy zamkniętych drzwiach uszczelnia go w sposób uniemożliwiający odpływ wody.
Teraz myślę jak to udrożnić, czy wyciąć po prostu kawałek tej uszczelki (te 3-4 cm). Może ktoś z Was już sobie z tym jakoś poradził?
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pawel_breslauA wiadomo w końcu jakie to nity tam wchodzą?
Pozdrawiam.
↑↑↑ To jest moja opinia I naucz się z tym żyć ↑↑↑
Komentarz
-
-
Woda w kole zapasowym!!!! octavia II FL
Witam. Czytam, że pojawiają się problemy z wodą w naszych skodzinach. Ja po raz drugi przeraziłem się. Zaglądam do koła zapasowego, a tam woda. Wykładziny są wszystkie suche a jednak woda się tam dostaje. Jeżeli ktoś miał coś podobnego proszę o wiadomość. Pozsrawiamzz
Komentarz
-
-
u mnie wadliwa była uszczelka wycieraczki na tylnej klapie
od wewnątrz zapaćkałem jakimś akurat dostępnym pod ręką silikonoklejem wurtha, a dla pewności na zewnątrz dałem kawałek wyciętej w kółeczko dookoła wycieraczki taśmy dekarskiej - od tego momentu susza
aha, i jedynym chyba sposobem sprawdzenia skąd cieknie jest wysuszenie wszystkiego, wyciągnięcie wykładziny bagażnika (żeby było widać na gołym metalu skąd cieknie) i pojechanie na ostrą myjnię
u mnie wyglądało to tak jakby ciekło przez zamek tylnej klapy, ale po zdjęciu czarnego plastiku sprawca wyszedł na jaw - uszczelka wycieraczki - przez zamek - wnęka koła zapasowego
Komentarz
-
-
W zeszłym roku wymieniałem uszczelką wycieraczki w tylnej klapie bo woda spływała po plastiku klapy i gromadziła się w uszczelce bagażnika. Niestety w tym roku problem powrócił. Pamiętam, że po wymianie stara uszczelka wydawała się idealna no ale skoro wymiana pomogła to uznałem, że to ona była wadliwa. W tym roku nie wymieniałem jej ponownie tylko zdjąłem ramię wycieraczki i bardzo dokładnie wyczyściłem powierzchnię styku tej uszczelki z szybą. Przeciekanie ustało. Być może taki zabieg wystarczyłby w zeszłym roku i nie trzeba by było stresować się rozbieraniem poszycia klapy.
Komentarz
-
Komentarz